Azi, muzica lautareasca e cunoscuta si drept muzica tiganeasca sau lautareasca-tiganeasca. Bineinteles ca o data exacta a aparitiei primilor lautari nu se cunoaste, caci documente nu exista in acest sens si nici specialisti care sa studieze acest lucru nu prea sunt.
Se stie doar ca primii lautari aveau statut de robi ai Domnului, boierilor si ai manastirilor. Ei erau recunoscuti drept meseriasi, iar talentul lor era pretuit, lautarii fiind cele mai scumpe bunuri in diverse tranzactii ce se faceau. Ori cand erau dati drept zestre fetelor ce urmau a se marita.
Muzica lautareasca s-a dat din generatie in generatie, fiind astfel nu doar o meserie, ci o traditie de familie. Inca din copilarie invatau baietii sa cante la cate un instrument si participau la nunti. Fiecare dintre lautari trebuiau sa cunoasca vreo patru sute de melodii si, dupa ce stapaneau bine instrumentele si muzica, ajungeau si ei sa creeze, la randul lor, alte si alte cantece.
De-a lungul timpului si vremurilor schimbatoare si muzica lautareasca a avut parte de schimbari si s-a adaptat pana la cea pe care o stim si o apreciem noi astazi la tot felul de petreceri.
In repertoriul lautaresc se regasesc azi melodii din repertoriul sasesc precum doine sau cantece batranesti, dar si muzica din repertoriul orasanesc. In cantecul lautaresc au patruns si alte influente in timp, insa apoi muzica primilor compozitori parca a mai revenit la origini.
Si astfel azi avem formatii de nunta complete precum este si Petrica Andrei Orchestra care insa nu ofera doar muzica lautareasca, ci si alte genuri muzicale cunoscute si nelipsite de la o nunta, sau orice alta petrecere, ce se vrea a fi memorabila.
Chiar daca vremurile sunt noi, cantecele vechi, adevarate, se pare ca nu mor in timp, ci sunt tot mai apreciate. Asa ca fie ca vorbim de muzica lautareasca veche sau noua, parca nu e petrecere fara cateva melodii, macar, de acest fel.
FORMATIE NUNTA FORMATIE NUNTA BUCURESTI TRUPA COVER TRUPE COVER ORCHESTRA EVENIMENTE ORCHESTRA NUNTA TARAF LAUTARI TARAF LAUTARI NUNTA